ANAR FENT, RURAL RUNNING - INSCRIPCIONS OBERTES -

HISTÒRIA DELS BOMBERS VOLUNTARIS DE
RIBES DE FRESER

El mes d’agost de 1968 la Diputació de Girona va aprovar el reglament provincial d’extinció d’incendis i Ribes de Freser va ser un dels municipis gironins que hi va participar. L’any següent, el mes de juny es va adjudicar el material que corresponia als parcs, amb els vehicles i uniformes. La Diputació va fer entrega de tot aquest material als diferents parcs després que els responsables van agafar el compromís de complir el reglament aprovat el 1968. Els primers cursos per formar els bombers es van fer el 7 de juny de 1970 a Verges, al Baix Empordà. A Ribes, els primers bombers voluntaris reconeguts, van ser en Miquel Freixas, l’Agustí Solà, en Josep Vergés i en Joan Puigmal.

Quan la Generalitat, el 1980 va unificar i professionalitzar els cossos de bombers que depenien de les Diputacions els parcs de bombers voluntaris com el de Ribes també es van ampliar i dotar de més mitjans.

Va coincidir amb les primeres eleccions municipals de la transició i l’entrada a l’ajuntament de Ribes de Freser com a regidor de Valentí Subirà, que seria el cap del Parc fins el 1985.

El va rellevar com a cap de parc en Ramon Riera, que va morir poc més tard a causa d’una malaltia. La direcció del parc de bombers voluntaris de Ribes va recaure en l’Àngel Bonshoms el 1986 que ho va deixar l’any 2000, any en que va assumir el càrrec en David Sadurní, que es cap de parc fins a l’actualitat.

Incendis forestals diversos o la desaparició com a conseqüència del foc de les dues industries tèxtils més grans de la Vall, Can Costa, a la colònia Fàbregues, a Campelles o la Saida, anys més tard, son alguns dels sinistres amb més impacte que han hagut d’afrontar els bombers del parc de Ribes. Nevades o inundacions com les de 1982 van requerir també els serveis dels voluntaris

El primer garatge del Parc dels bombers de Ribes era el cobert que hi ha sota el castell de Sant Pere a la pujada del cementiri, on antigament s’hi tancava la carrossa tirada per cavalls que s’utilitzava als enterraments. Posteriorment el camió de bombers es guardava als baixos de l’ajuntament, on la brigada municipal i tenia el seu magatzem. Més tard, el consistori va cedir un terreny a l’antic escorxador municipal on es va construir l’actual parc de bombers.