MAPA INTERACTIU DE L'ESTAT DE LA SEQUERA A CATALUNYA

Fes un consum responsable de l'aigua!!

Menys aigua consumida és més aigua disponible

Airejadors d’aixetes

Els airejadors d’aigua són uns dels instruments més útils a l’hora d’estalviar aigua a la llar. Permeten reduir la quantitat d’aigua que surt de l’aixeta i estalviar fins a un 50% el consum.

El vàter no és una paperera

Fer servir el vàter com a paperera suposa una despesa absurda d’aigua. Cal recordar que la descàrrega d’una cisterna del tipus normal buida entre 9 i 12 litres d’aigua en cada ús. 

El Rentavailles, és millor?

Un rentavaixelles de classe A o superior, pot fer un rentat amb una despesa de 18 litres daigua, mentre que el rentat a mà de les mateixes peces en requeriria més del doble. Espera a omplir-lo per fer-lo servir.

Reg amb consum eficient

Un habitatge en un edifici de pisos consumeix de mitjana uns 130 litres per persona i dia, mentre que una casa unifamiliar amb jardí té un consum de més de 200 litres per persona i dia. Sigueu curosos amb l’aigua de reg.

El romaní, l’espígol, la farigola o l’alfàbrega són, entre d’altres, les plantes autòctones que s’adapten millor al nostre clima i que consumeixen fins a deu vegades menys aigua que les flors de temporada clàssiques. A més, són més resistents a les temperatures altes i duren molt més temps.

La instal·lació de sistemes gota a gota o d’aspersors d’eficiència alta permet retallar el consum d’aigua en el reg. Eviteu regar en les hores de màxima insolació, ja que afecta les plantes pels canvis bruscos de temperatura i augmenta l’evaporació, la qual cosa fa perdre una part important de l’aigua de reg.

Reutilitza l'aigua

Dipòsits d’estalvi d’aigües grises

Els dipòsits d’aigües grises són un equipament cada vegada més habitual a les llars noves. Les aigües grises són les que s’obtenen de la cuina, de la rentadora, del rentavaixella o de la dutxa. Aquestes aigües residuals es poden conduir a un petit dipòsit que, posteriorment, alimenta la cisterna del vàter.

Aixetes que degoten?

Una aixeta o un bany que goteja perd fins a 1.000 litres d’aigua al mes. Evita aquest malbaratament! Un bon manteniment dels equipaments d’aigua de la llar és bàsic per l’estalvi d’aigua.

Dutxa o bany?

Mentre que omplir la banyera suposa un consum de fins a 300 litres d’aigua, una dutxa refrescant de 5 minuts (més que suficient per a la higiene diària del cos) rondaria els 80 litres. I si a més disposem d’un airejador de dutxa, el consum es pot reduir fins als 60 litres.

Ús correcte de la rentadora

Fes servir la rentadora amb la càrrega completa i utilitzar sempre que sigui possible, el programa d’estalvi. En el cas d’haver de triar un model, escollir-ne un d’eficient ja que, mentre que una rentadora antiga consumeix al voltant de 80 litres per bugada, les màquines noves de classe A no superen els 20 litres.